Hema opnieuw verkocht; concern blijft in Nederlandse handen

0
441

Hema opnieuw verkocht; concern blijft in Nederlandse handen

Een gelegenheidconsortium van twee Nederlandse investeringsmaatschappijen heeft warenhuisketen Hema overgenomen. Dat heeft Hema woensdag bekendgemaakt. De twee partijen leggen 440 miljoen euro op tafel voor het Nederlandse winkelstraat icoon. Het betreft een voorlopige verkoopovereenkomst met een loopperiode van acht weken voor verdere due dilligence en onder voorbehoud van bankfinanciering. Deze pauzeperiode

zal tevens worden gebruikt om de toekomstplannen voor het bedrijf verder uit te werken.

Het gaat om de concerns Parcom en Mississippi Ventures. Het is een samenwerking tussen een investeringsfonds en de familie van Eerd die ook achter Jumbo zit. Er werd eerder al gehint op interesse vanuit Jumbo en de familie.

Hema en Jumbo zijn geen vreemden van elkaar. Eind 2019 sloten de twee een overeenkomst waardoor een deel van de Hema-winkels in handen van Jumbo kwamen. Andersom zouden de producten van Hema dan weer in de schappen komen te liggen bij Jumbo. Eveneens werd Hema een sponsor van de Jumbo-Visma wieler- en schaatsploegen.

Hema in handen van Jumbo-familie en investeringsfonds

Hema viel op 15 juni dit jaar in de handen van de schuldeisers. Zij werden op dat moment de economisch eigenaar van de warenhuisketen en na een procedure zijn zij recent ook de juridische eigenaar van het concern geworden. In juni gaf Hema CEO Tjeerd Jegen aan dat de schuldeisers naar verwachting niet lang de eigenaar van het bedrijf zouden blijven omdat zij geen ‘natuurlijke eigenaren’ zijn.

CEO Tjeerd Jegen, zegt in een verklaring: “De aankondiging van vandaag markeert een belangrijke volgende stap voor Hema met beoogde toekomstige aandeelhouders die een stabiele operationele basis zullen creëren voor de uitrol van onze strategische plannen voor de
toekomst. (..) Over de nieuwe eigenaars zegt hij: “Beide partijen hebben Nederlandse wortels en hebben een sterke betrokkenheid getoond met de strategie, het management en de medewerkers van HEMA en met ons unieke merk en erfgoed.”

Eerder werd al aangegeven dat er deze maand een nieuwe eigenaar gevonden moest worden. Gebeurde dit niet dan zouden de schuldeisers nog een jaar lang de eigenaar blijven, zo meldde een woordvoerder van Hema destijds tegen Nu.nl.

Hema Q2-resultaten laten herstel zien

In ander nieuws: Hema heeft vandaag ook de resultaten voor het tweede kwartaal van het huidige boekjaar gepubliceerd. Ondanks dat de omzet nog steeds 4 procent lager ligt dan in het tweede kwartaal van 2019, is toch sprake van herstel. In het eerste kwartaal was er namelijk een daling van 24,7 procent in de omzet te zien. Het verlies kwam wel iets hoger uit, namelijk op 12,3 miljoen euro in plaats van 11,8 miljoen euro een jaar eerder.

Beeld: Hema

Bron: Fashion United