Hoe maak je duurzame keuzes op het gebied van kleding?

0
259

We kopen gezamenlijk heel veel kleding en dat is niet altijd de beste keuze voor onze planeet. De kledingindustrie veroorzaakt veel CO2 uitstoot en vervuiling en dat moet anders. Webshops zoals https://www.thestorewoerden.nl/ en anderen verkopen heel veel leuke kleding, wat het lastig maakt om je in te houden. Je kunt er ook voor kiezen om duurzamere keuzes te gaan maken op het gebied van kleding. Hoe je dat doet? Dat lees je hier!

Koop minder en betere kleding

Een van de eerste stappen is het kopen van minder kleding. En dit is makkelijker dan je denkt! Vaak denken we er niet eens over na wanneer we weer eens wat online bestellen of snel nog even de stad in gaan om iets leuks te kopen. Toch is het belangrijk om eens stil te staan bij de kleding die je al hebt en wat je eigenlijk echt nodig hebt. Op deze manier zul je zien dat je bepaalde nieuwe kleding niet persé nodig hebt. Heb je bepaalde kleding wel echt nodig? Bijvoorbeeld omdat oudere kledingstukken in je kast aan vervanging toe zijn? Kies dan voor betere kwaliteit kleding van webshops die goede kwaliteit aanbieden. Zo voel je je beter over je aankopen én belast je de planeet een stuk minder.

Wat ga je echt dragen?

Ook belangrijk: kies kleding waarvan je zeker weet dat je het gaat dragen. We hebben zoveel kleding in de kast, waarvan een groot deel niet of nauwelijks gedragen wordt. Enorm zonde dus! Het is dan ook slim om eerst te weten wat je precies in je kast hebt en wat je nodig hebt. Een goed begin maak je bijvoorbeeld bij het aanpassen van je garderobe bij het veranderen van de seizoenen. Haal je jouw zomerkleding weer tevoorschijn. Check eerst wat je nog hebt en bepaal op basis daarvan wat je echt nodig hebt en gaat dragen.

Denk na over tweedehands kleding kopen

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om eens vaker tweedehands kleding te kopen. Er zijn steeds meer leuke tweedehands winkels waar je voor een heel leuk prijsje leuke kleding kunt aanschaffen. Het grote voordeel is dat je hiermee kleding een tweede leven geeft, in plaats van nieuwe kleding te kopen. Dit heeft een enorme impact op de vervuiling van de kledingindustrie. Soms is het een flinke zoektocht naar mooie items, maar als je iets moois scoort dan is dat dubbel en dwars de moeite waard.