Miller & Monroe-moederbedrijf Vidrea Retail vraagt uitstel van betaling aan

0
549

BREAKING

Vidrea Retail BV heeft vanmiddag bij de rechtbank in Amsterdam uitstel van betaling aangevraagd, zo meldt een woordvoerder van het bedrijf telefonisch aan FashionUnited. Het bedrijf benadrukt dat het met de procedure hoopt op meer tijd om met crediteuren te spreken en dat het absoluut geen portaal ‘naar het einde is, maar juist hoop op een herstructurering’. Alle winkels van Miller & Monroe blijven voorlopig geopend.

“De directie hoopt hierdoor de tijd te krijgen om, samen met de nog te benoemen bewindvoerder, de activiteiten te kunnen voortzetten en een faillissement te voorkomen,” aldus het statement van Vidrea Retail BV. “De afgelopen maanden is Vidrea Retail, dat niet alleen de Nederlandse Miller & Monroe-winkels exploiteert, maar ook circa 160 Duitse Miller & Monroe vestigingen bevoorraadt, in moeilijkheden gekomen doordat de Duitse zusterorganisatie op 1 maart uitstel van betaling is verleend. Dit was noodzakelijk gezien de gevolgen voor de Duitse zusterorganisatie van het eerdere faillissement in 2018 van de vorige eigenaar Sempione Fashion in Zwitserland. Als gevolg hiervan kon de Duitse zusterorganisatie niet langer aan haar financiële verplichtingen jegens Vidrea Retail voldoen,” aldus het statement in handen van FashionUnited. Vidrea CEO Lex Hes lichtte in een interview met FashionUnited op 21 maart de situatie in Duitsland toe.

Ook surseance voor Nederlandse tak Miller & Monroe

Het interview van FashionUnited met Vidrea werd door Vidrea geïnitieerd nadat op 19 maart een publicatie over het bedrijf in het Financieele Dagblad werd geplaatst. Deze publicatie wordt nu aangehaald in het persbericht over de uitstel van betaling. “Een negatief artikel over Vidrea Retail, dat op 19 maart werd gepubliceerd, heeft de positie van het bedrijf in Nederland snel verder verzwakt. Het heeft ertoe geleid dat een groot aantal leveranciers onmiddellijke (zelfs vooruit-) betaling van rekeningen eiste,” aldus het persbericht. FashionUnited is na afloop van de publicatie van het eigen interview met Hes ook benaderd door diverse leveranciers die nog rekeningen open hadden staan bij Vidrea. Deze leveranciers wilde niet on record vanwege nog lopende zaken. Vorige week meldde Alpha Vervoer zich bij FashionUnited met een bericht over de nog openstaande vordering van 130.000 euro die ook door hun advocaat Leendert Krijgsman telefonisch is toegelicht. Alpha Vervoer had een faillissementsaanvraag lopen tegen Vidrea die op dinsdag 16 april voor zou komen bij de rechter.

Vidrea vervolgt het persbericht: “Vervolgens zegde de huisbank ABN-Amro eind vorige week de rekening-courantfaciliteit op. Hierdoor restte Vidrea geen andere mogelijkheid meer dan uitstel van betaling aan te vragen om bescherming te zoeken tegen schuldeisers en tijd en rust te krijgen om een oplossing te vinden voor de gerezen situatie.”

Nederlandse tak Miller & Monroe vraagt uitstel van betaling aan

Vidrea Deutschland GmbH vroeg begin maart uitstel van betaling aan. Het doel is om een herstructurering concept op te zetten die zoveel mogelijk banen en winkels behoudt. In het gesprek met Lex Hes meldt de topman dat tussen de 40 en 60 winkels in Duitsland zullen sluiten als gevolg van de herstructurering. Terwijl de Duitse tak in surseance verkeert, sluit moederbedrijf Victory & Dreams International Holding een overnameovereenkomst op 20 maart voor het modemerk Bonita van de Tom Tailor Group. De gesprekken over de overname zijn op dat moment al sinds november gaande.

Vidrea Retail heeft in Nederland 72 winkels en in totaal werken er 550 werknemers.

Bron: Fashion United