Wat zou de mens op Mars dragen?

0
602

De “Moving to Mars” expositie die vandaag, 18 oktober, in het Design Museum in Londen opent, onderzoekt de ambitie van de mens om op de rode planeet te leven en verkent een aantal ontwerpoplossingen, waaronder een levensgroot prototype leefruimte op Mars en hoogwaardige mode die mogelijk zou worden gedragen door de pioniers op Mars.

De tentoonstelling onderzoekt vijf aspecten, waaronder de reis naar Mars en overleven op Mars, waarbij gekeken wordt naar hoe het leven op de planeet eruit zou zien en hoe we ons daar zouden kleden. Het Londense modelabel Raeburn, dat haar voorjaar/zomer 2020 ‘New Horizon’ collectie lanceert, laat zich inspireren door de ‘we moeten het ermee doen’ filosofie als antwoord op het gebrek aan middelen op Mars.

“Er zullen beperkte middelen zijn,” verklaart Graeme Raeburn, performance director van het merk, tegenover FashionUnited. “Het idee is dat New Horizon draait om het hergebruik van materialen die zich daar al bevinden en deze opnieuw interpreteren voor een nieuw leven, gezien de voorraad niet snel aangevuld zal worden.”

”Het gaat ook om vragen stellen, over welk restafval voor deze reis opnieuw kan worden gebruikt, of er wel een naaimachine aan boord is voor reparaties, alsook het feit dat kleding een persoonlijke expressie zijn en een hobby of knutselwerk kunnen worden,” voegt hij hieraan toe.

Ontwerpster en onderzoeker Anna Talvi toont haar lichte, flexibele “draagbare sport” kleding, die ontworpen is om de spieren van de drager uit te rekken om spieratrofie in weinig zwaartekracht tegen te gaan. Daarnaast wordt het prototype NDX-1 ruimtepak, specifiek voor gebruik op Mars, voor het eerst tentoongesteld.

De tentoonstelling loopt tot 23 februari 2020 in het Design Museum in Londen.

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited.uk. Vertaling en bewerking door Wendela van den Broek.

Beelden via Design Museum – Raeburn modellen in de tentoonstelling door fotograaf Felix Speller

Bron: Fashion United