Otoplastiek, op maat gemaakte gehoorbescherming

0
650

De beschikking hebben over passende gehoorbescherming is in verschillende sectoren van cruciaal belang. Geldt dat eveneens voor de sector waarin jij actief bent? In dat geval is het altijd de moeite waard om daarvoor te kijken in de richting van otoplastiek. Otoplastieken vormen in de praktijk een type gehoorbescherming welke op maat wordt gemaakt. Dit brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Het belangrijkste voordeel heeft betrekking tot de optimale pasvorm die op deze manier kan worden gerealiseerd. Het belangrijkste nadeel? Dat de gehoorbescherming uiteraard niet onderling kan worden uitgewisseld. Ben jij ook van plan om otoplastieken te laten maken? Raadpleeg dan eerst even de onderstaande informatie!

Wat maakt otoplastiek gehoorbescherming zo interessant?

Zoals reeds aangegeven is het zo dat otoplastiek gehoorbescherming steeds op maat van de gebruiker wordt gemaakt. Dit betekent dat er in eerste instantie een bezoek dient te worden ingepland bij een deskundige. De bedoeling van dit bezoek is om de oordoppen te laten aanmeten. Hierdoor passen de otoplastieken oordoppen precies in de opening van het oor. Omwille van het feit dat deze opening bij iedereen verschillend is betekent dit wel dat het niet mogelijk is om de gehoorbescherming uit te lenen aan een andere persoon. De kans dat de otoplastieken zullen passen is dan ook ongelofelijk klein. Omwille van het feit dat er bij otoplastiek dus gebruik wordt gemaakt van maatwerk betekent dit uiteraard dat er voor de gebruiker in kwestie een optimaal draagcomfort kan worden gerealiseerd.

               Voor welke nadelen moet je aandachtig zijn?

Aan elke vorm van gehoorbescherming zijn zowel voor- als nadelen verbonden. Dit geldt eveneens voor otoplastiek gehoorbescherming. Een eerste nadeel hebben we eigenlijk reeds aangegeven. Het gebeurt immers vaak dat er voor wordt gekozen om gehoorbescherming onderling tussen verschillende mensen uit te wisselen. Dat is in het geval van otoplastiek nagenoeg onmogelijk. Er is echter nog een niet onbelangrijk nadeel waar je rekening mee zal willen houden. Het is immers ook zo dat net omwille van het maatwerk karakter otoplastiek gehoorbescherming aanzienlijk duurder is in vergelijking met universele gehoorbescherming. Heb je dus slechts een beperkt budget voor handen? Dan is de keuze voor otoplastieken voor jou wellicht niet meteen het interessantst.

Keuze uit verschillende mogelijkheden

Otoplastieken zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en kleuren. Bovendien spreekt het voor zich dat er eveneens sprake is van verschillende dempingswaarden. Menig aantal geluidsfilters in otoplastieken zorgen voor een dempende werking op het lawaai, maar zorgen er tegelijkertijd wel voor dat de spraakfrequentie voor de drager niet negatief wordt beïnvloed. Door het in stand houden van de spraakfrequentie wordt er voor gezorgd dat communicatie op de werkvloer mogelijk blijft. Het spreekt voor zich dat dit ook op vlak van veiligheid een interessante meerwaarde met zich meebrengt.

Hoe lang gebruikmaken van otoplastieken?

Het spreekt voor zich dat ook otoplastiek gehoorbescherming onderhevig is aan slijtage. Bij dit type van gehoorbescherming wordt er gebruik gemaakt van een flexibel kunststof. Deze zorgt voor een optimale afsluiting van de gehooropening. Het is echter algemeen bekend dat de gehooropeningen van mensen door de jaren heen veranderen. Hierdoor is het mogelijk dat er na verloop van tijd geluid kan gaan “lekken”. Op deze manier kan er alsnog gehoorschade optreden. Omwille van deze reden wordt het sterk aangeraden om otoplastieken om de ongeveer drie à vier jaar te vervangen. Raadpleeg Audinc Gehoorbescherming voor informatie over otoplastieken en otoplastieken in de bouw.