Kunst of Sieraad

0
466

Kunst is niet iets dat per se in musea te vinden is en losstaat van de dagelijkse werkelijkheid. Kunst zijn niet alleen schilderijen en beeldhouwwerken. Meubels kunnen een kunstvorm zijn, mode ook en vooral sieraden zijn een vorm van expressie die je in het dagelijks leven veel tegenkomt. Dit wordt toegepaste kunst genoemd. Kunstopleidingen, zoals de Rietveldacademie, leiden niet alleen kunstschilders of beeldhouwers op, maar ook edelsmeden en grafisch vormgevers.

Edelsmid versus massaproductie

Ieder sieraad is door iemand ontworpen. Dat is iets om even bij stil te staan, want dat geldt voor alles om ons heen. Elke bank, jurk, auto of oorbel is door iemand ontworpen. Maar dat maakt het object nog niet uniek. Sommige dingen, zoals meubels van de Ikea, worden in zulke grote hoeveelheden geproduceerd dat er weinig unieks aan is. Datzelfde geldt voor sieraden.

Bij de grote ketens, zoals Siebel en de Bijenkorf, zijn prachtige dingen te krijgen, maar die zijn altijd te krijgen. Weliswaar aan mode onderhevig, maar de kans dat de buurman dezelfde vriendschapsring koopt, is vrij groot. Daar tegenover staan de kleine winkels die alleen kleine oplages sieraden van edelsmeden verkopen. Tip: ikbensieraden.nl. En edelsmeden die in opdracht werken vanuit hun eigen atelier.

Uniek = duur?

De aanname dat iets wat speciaal voor jou gemaakt is ook wel heel duur zal zijn, is een verkeerde. Materiaal is een grote kostenbepalende factor. Wil je witgoud, platina en diamanten, dan betaal je daarvoor, maar kies je voor zilver en een topaas dan kost dat beduidend minder. Eigenlijk geldt voor een sieraad dat speciaal voor één persoon gemaakt is op zichzelf al heel veel (emotionele) waarde heeft.

Elke edelsmid heeft zijn eigen stijl en specialiteit. Sommigen maken heel fijn werk met flinterdunne metalen vlechtwerkjes, anderen grof en ruw. Uitgelicht: ikbensieraden. Als je een uniek sieraad zoekt, is het de moeite meer dan waard om eens rond te kijken op het internet naar edelsmeden en als het werk van iemand je bevalt, een afspraak te maken om te gaan praten. Vanaf een euro of 50 is er al heel veel te krijgen en dan heb je iets wat niemand anders heeft.