Slim je koffers pakken kan veel geld besparen

0
394

Wie met het vliegtuig op vakantie gaat, mag meestal een bepaalde hoeveelheid bagage meenemen. Soms is dat al in de prijs meegenomen, soms moet je voor ieder bagagestuk los betalen. Goed de voorwaarden van je ticket lezen, en slim je koffer inpakken kan je in sommige gevallen heel wat geld besparen.

De ene vlucht is de andere niet

Vloog je vorig jaar met maatschappij A naar Barcelona, en kon je al je bagage voor een paar dagen in je Samsonite trolley in de cabine kwijt? Ga er dan niet zomaar vanuit dat je dat bij maatschappij B een jaar later ook kan. Niet alleen veranderen de regels nog wel eens, ze kunnen ook per maatschappij simpelweg flink verschillen.

In de meeste gevallen mag je, al dan niet tegen bijbetaling, een stuk handbagage meenemen in de cabine. Veel mensen kiezen voor een trolley, waar als het even kan alles in past dat zij op hun reisje mee willen nemen. Het formaat dat deze trolley mag hebben, verschilt echter enorm per airline. Kon je je trolley bij maatschappij A met gemak meenemen, kan hij bij maatschappij B zomaar een paar centimeter te groot zijn en worden geweigerd. In dat geval moet je hem inchecken als ruimbagage, die je dus niet bij je mag houden. Dat kan lastig zijn als er dingen in zitten die je liever dicht bij je houdt, maar het kan je ook nog eens flink wat extra kosten opleveren.

De kleine lettertjes

Zelfs voor iemand die veel reist, kunnen de regels nog wel eens onverwacht uit de hoek komen. De verschillen tussen de verschillende airlines zijn zo groot, dat het bijna onmogelijk is om een koffer te vinden die door iedereen zonder enige twijfel geaccepteerd zal worden.

Lees dus altijd heel goed de voorwaarden, liefst al voordat je boekt. Zo voorkom je dat je een ticket koopt dat het allergoedkoopste lijkt te zijn, maar waar je voor ieder stuk bagage dat je meeneemt fors moet betalen. Op die manier kan de prijs zodanig oplopen, dat een andere airline bij nader inzien toch goedkoper blijkt te zijn.

Ga je een nieuwe koffer of trolley kopen, en wil je er het liefst eentje die aan alle eisen van alle verschillende airlines voldoet? Zoek dan de formaten die zij hanteren zoveel mogelijk op. Kijk daarbij naar alle grote maatschappijen, en neem uiteindelijk de formaten over die het kleinst zijn. Zo heb je de grootste kans dat je jouw bagage op iedere vlucht kunt blijven gebruiken. Maar let wel op: het staat airlines vrij om hun eisen aan te passen. Het kan dus nog steeds zo zijn dat je koffer volgend jaar opeens te groot blijkt te zijn.