Voor- en nadeel van het keto dieet

0
450

Het keto dieet (ketogeen dieet) is een heel bijzonder dieet. Het is bedoeld om mee af te vallen maar je eet voor dat doel extreme hoeveelheden vet. En het bijzondere daaraan is dat dit nog goed werkt ook. In dit artikel zullen we bekijken wat het keto dieet precies is en hoe het kan dat je afvalt door het eten van vet.

Hoe ziet het keto dieet eruit?

Normaal gesproken eten we veel koolhydraten en maar weinig vetten. Bij een keto dieet is dit helemaal andersom. Het aandeel van vetten is ongeveer 80% en het aandeel koolhydraten nog maar 5%. De overige 15% zijn eiwitten.

Bij een keto dieet zal je daarom veel voedingsmiddelen eten die hoog in vet zijn en laag in koolhydraten. Veel vette voedingsmiddelen bevatten tevens eiwitten waardoor je eigenlijk al automatisch aan voldoende eiwitten komt. Voedingsmiddelen die op het programma staan voor mensen die het keto dieet volgen zijn vlees (het liefst vette varianten zoals spek), vette vissoorten, noten, kaas, volvette zuivel, avocado en oliën en vetten zoals roomboter, kokosvet en olijfolie.

Hoe werkt het keto dieet?

Bij het ketogeen dieet zijn vetten de voornaamste energiebron van je lichaam. Normaal gesproken geeft je lichaam de voorkeur aan koolhydraten voor zijn energie. Koolhydraten zijn makkelijk af te breken tot glucose waarna ze direct als energie kunnen fungeren. Pas als de koolhydraten op zijn gaat het lichaam over op het verbranden van vetten.

Het lichaam kan maar weinig energie opslaan wat afkomstig is van koolhydraten. Dit doet het lichaam in de vorm van glycogeen wat in de spieren en de lever wordt opgeslagen. Het nadeel van deze vorm van energie is dat er niet veel van opgeslagen kan worden. Er is capaciteit voor een voorraad waarmee het lichaam 12 uur vooruit kan. Als deze voorraad op is moet er gegeten worden of worden de vetreserves aangesproken. Het lichaamsvet zal dan verbrand worden. Het verbranden van lichaamsvet doen we eigenlijk bijna nooit. De perioden waarin we langer dan 12 uur niets eten zijn maar schaars omdat we altijd en overal eten hebben. Het lichaam is dan eigenlijk ook helemaal niet meer gewend om vet te verbranden en doet het dan ook liever niet. Het is er niet efficiënt in. Als we echter een paar dagen op vetverbranding lopen dan wordt het lichaam er steeds efficiënter in en veranderd ons lichaam in een ware vet verbrandmachine. Dit is wat we met het keto dieet bewerkstelligen; het lichaam dwingen om vetten te gaan verbranden zodat het hier weer efficiënt in wordt. Dit doen we door geen (of nauwelijks) koolhydraten meer te eten. Het lichaam moet dan wel vet gaan verbranden om aan voldoende energie te komen.

Is het keto dieet ongezond?

Met zoveel vetten zou je vermoeden dat het keto dieet wel erg ongezond moet zijn. Dit is gelukkig niet helemaal zo, al is het niet aan te raden om langer dan een paar maanden het keto dieet te blijven volgen.

Op de eerste plaats is het belangrijk dat er voor gezonde vetzuren wordt gekozen bij het keto dieet. Je kunt je voorstellen dat een avocado gezonder is dan een frikandel. De avocado is een bron van gezonde vetzuren terwijl een frikandel verzadigd vet bevat wat ook nog eens is bereid in verhitte olie. Gezonde vetten zitten in noten, zaden, vette vissoorten en oliën zoals kokosvet en olijfolie. Vette vissoorten zijn een goede bron van omega 3 vetzuren die goed zijn voor het hart en bloedvaten.
Op de tweede plaats is het een onderzoek wat in de jaren 60 uit zijn verband is getrokken waarom we zo bang zijn gemaakt voor vetten. In de jaren 60 wilde men weten wat hart- en vaatziekten veroorzaakt. Als boosdoener had men vetten op het oog aangezien dikke mensen vaker hart- en vaatziekten hebben. Modernere onderzoekmethoden hebben echter inmiddels aangetoond dat het juist de diëten zijn die rijk zijn aan toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten die ons dik maken. En een verhoogd risico op hart- en vaatziekten met zich meebrengen.

Het keto dieet is echter niet zonder gezondheidsrisico’s. Bij het keto dieet zal er geen plaats zijn voor fruit omdat fruit rijk is aan suikers (koolhydraten). Ook zal er maar weinig plaats zijn voor granen en is de hoeveelheid groenten die je mag eten ook beperkt. Dit omdat granen en groenten koolhydraten bevatten. Er zijn groentesoorten die laag in koolhydraten zijn die mag je dan ook eten. Ze zijn nodig voor de vezels die ze bevatten. Zonder groenten en met alleen maar vette voeding zou je anders last krijgen van verstoppingen.

Doordat je geen fruit en maar weinig granen en groenten eet ligt het risico van vitamine en mineraaltekorten op de loer. Van veel vitamines en mineralen heb je voorraden zodat de niet zomaar uitgeput raken maar als je langere tijd het keto dieet volgt is dit weldegelijk een reëel risico voor de gezondheid. Bij een tekort aan vitaminen en mineralen kunnen er in eerste instantie allerlei vage klachten ontstaan. De kunnen na verloop van tijd overgaan in meer serieuze aandoeningen en zelfs ziekten. Door voldoende groenten te eten tijdens een keto dieet wordt dit risico nog enigszins beperkt.

Het is overigens normaal dat je je in de eerste dagen van een keto dieet niet lekker zult voelen. Dit wordt de keto griep genoemd en heeft niets te maken met tekorten aan vitaminen of mineralen. Tijdens de eerste dagen moet het lichaam omschakelen van suikerverbranding naar vetverbranding. Dit is het lichaam niet gewend en zal dan niet zonder slag of stoot gaan. Je kunt dan het gevoel hebben dat je echt griep hebt met klachten zoals misselijkheid, spijsverteringsproblemen, slaapproblemen, futloos en honger. Behalve voldoende natrium nemen (bijvoorbeeld bouillon drinken) en rustig aan doen kan je hier verder weinig aan doen. Je zal er even doorheen moeten.